Sådan får du de tidligste kartofler

Du kan forspire kartofler og nyde de tidligste kartofler allerede i juni.
De tidligste kartofler kan du nyde allerede i juni hvis du forspirer i slutningen af februar.

Du skal forspire kartofler allerede i slutningen af februar, hvis du vil have glæde af egne nyopgravede kartofler i juni. Se hvordan du får de tidligste kartofler ved at forspire læggekartofler.

Ved at forspire læggekartofler kan du give dem et forspring, så de hurtigere bliver klar til høst. Fra kartoflen lægges, og til du kan høste, går der 80-100 dage. For at nyde egne kartofler i juni, skal du forspire allerede i slutningen af februar.

1 Vælg den rette sort

Det er vigtigt at vælge de meget tidlige sorter, hvis du vil høste tidligt. Fordelen ved de meget tidlige sorter, er at de sjældent angribes af kartoffelskimmel. Denne svampesygdom angriber først i slutningen af juni, efter det er høstet.

Bidro aflang Ledflex

Blandt de meget tidlige sorter kan nævnes: Solist, Primula, Hamlet, Swift, Frieslander og Sofia.

2 Forspir kartoflerne i en kasse

Du lægger kartoflerne i en flad kasse, der stilles lyst og køligt, 15-18 grader. Det er vigtigt, at kartoflerne kun lægges i ét lag, så alle får lys, og der er plads til at spirerne kan udvikle sig. Spirerne skal helst blive tykke og korte og det kræver rigeligt lys.

3 Opvarm jorden i køkkenhaven

To uger inden lægningen, altså midt i marts, kan du med fordel opvarme jorden i køkkenhaven ved at dække den med klar plastik. Det virker som et drivhus, og det vil hæve jordens temperatur betragteligt, og dermed får kartoflerne til at vokse hurtigere.

Novasel - Perskindol

4 Læg kartoflerne i køkkenhaven

Når spirerne er ca. 1 cm lange, sidst i marts, er kartoflerne klar til at komme i jorden. Risikoen for hård frost skulle gerne være ovre nu. Kartoflerne lægges forsigtigt, så spirerne ikke knækker af. Sørg for, at den side af kartoflerne, som har flest spirer, vender opad. Læg meget tidlige kartofler lige under overflade. Her vil jorden være lun.

5 Hyp kartoflerne og dæk med plastik

At hyppe kartofler betyder, at trække et ekstra lag jord omkring kartoffelrækken med et hakkejern. Således kommer en lille jordvold på 10-15 cm oven på knoldene. Læg herefter plastik hen over jorden igen for at holde på varmen.

6 Luft ud

På dag med solskin skal du lette på plastikken og lufte ud. Så hjælper du planterne til ikke at få det for varmt.

7 Fjern plastikken og erstat med fiberdug

Når kartoflerne er kommet op ad jorden fjernes plastikken og erstattes med fiberdug. Der er bedre ventilation under fiberdugen, så risikoen for svampeangreb mindskes. Fiberdugen beskytter planterne mod en evt. nattefrost. Når planerne er ca. 20 cm høje, fjernes fiberdugen. Hvis ikke du dækker med fiberdug, skal du holde ekstra øje med vejrudsigten.

Er der nattefrost på vej, skal kartoflerne dækkes med plastik om natten, så de ikke bliver svidet af frosten.

Herefter kan du glæde dig til juni, hvor du kan nyde de første kartofler fra egen høst.

Hvis du har tålmodighed til at vente med at servere nyopgravede kartofler til midt i juni, kan du udsætte forspiringen et par uger, så kartoflerne er klar til at komme i jorden i midten af april, hvor jorden er lunere, og du derfor slipper for at dække med plastik eller fiberdug.

Ved at dyrke forskellige sorter af kartofler, både tidlige og middeltidlige, kan du strække sæsonen med nye kartofler i haven.

kilde: Haveselskabet

Læs også om hvordan du slipper af med skvalderkål.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe