Nye genstandsgrænser fra Sundhedsstyrelsen

Nye genstandsgrænser fra Sundhedsstyrelsen hedder 10-4

SUNDHED: Sidste udmelding om genstandsgrænser fra Sundhedsstyrelsen kom i 2010, og nu er der kommet opdateret udmelding om indtag af alkohol. Både for unge og voksne.

10-4: Nye genstandsgrænser fra Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens nye udmeldinger om indtag af alkohol er skærpet på flere områder. Anbefalingen lyder, at børn og unge under 18 år frarådes at drikke alkohol. Pejlemærke for genstandsgrænser for voksne over 18 år hedder 10-4. Dvs. højst 10 genstande om ugen, og maksimalt 4 genstande på samme dag.

Bidro aflang Ledflex

De nye udmeldinger differentierer ikke mellem mænd og kvinder. Risikoen er nemlig nærmest ens for kvinder og mænd, hvis man ikke overskrider de 10 genstande om ugen. Drikker man mere, stiger risikoen for kvinder hurtigere end for mænd.

Mere viden

Når Sundhedsstyrelsen fraråder unge under 18 år at drikke alkohol, skyldes det, at man har fået mere viden om, hvordan alkohol skader hjernens udvikling, imens man er ung – blandt andet med hensyn til hukommelse, læring, planlægning, beslutninger, impulskontrol og sprog. Som en særlig skadelig faktor har unge, der drikker alkohol, desuden ofte en kultur omkring alkohol, hvor det handler om at drikke sig fuld.

Anbefalingerne vedrørende alkoholforbrug hos kvinder, der forsøger at blive gravide, er gravide eller ammer, er uændret. 

Novasel - Perskindol

Skal fungere som pejlemærke

Disse nye udmeldinger skal fungere som et pejlemærke for den enkelte i beslutningen om eget alkoholindtag, ligesom alkoholudmeldingerne kan anvendes til at understøtte rammer og grænser for f.eks. børn og unges indtag af alkohol.

10-4
Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol

Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred

Er du 18 år eller over?
– Højst 10 genstande om ugen
– Højst 4 genstande på samme dag

Er du under 18 år?
– Lad være med at drikke alkohol

Er du gravid, eller prøver du at blive det?
– Lad være med at drikke alkohol

Ammer du?
– Vær forsigtig med at drikke alkohol

LÆS OGSÅ: Se de officielle kostråd her.

De nye genstandsgrænser fra Sundhedsstyrelsen er pr. 7/3 2022.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe