Hvis du ikke ved, hvilke træer og planter der vokser på og omkring hestefolden, er det en god idé at undersøge det. Det kan nemlig have konsekvenser for din hest.
I de fleste tilfælde undgår heste at spise planter, der er giftige. Der kan dog være undtagelser. Agernet, der falder i oktober måned, er netop en af undtagelserne, og mange heste spiser store mængder af dem, hvis de får muligheden.
Ved du, hvilke træer og planter der vokser på din hestefold? Hvis ikke, kan det være en god ide at undersøge det. Der findes nemlig giftige planter, som heste ikke undgår. Det er f.eks. agern, som falder af træerne i oktober. Agern kan forgifte din hest, hvis den spiser dem.
“At agern er giftige for heste, kan jeg ikke minde om nok gange. Hvert efterår ser vi tilfælde af agernforgiftning, som nemt kan forebygges,” fortæller Karl-Henrik Heimdahl, hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring.
Det, der gør agern farlige, er deres høje indhold af tannin. Tannin er ætsende og forårsager inflammationer i hestens mave- og tarmkanal samt skader på nyrer og lever. I høje doser kan det medføre, at dyret dør, forklarer dyrlægen.
Symptomer på agernforgiftning
Hvis en hest spiser et agern, er det ikke ensbetydende med, at den bliver syg. Måske får den kun lette mavesmerter. Men hvis den får store mængder agern indenbords, kan skaderne blive betydeligt værre. De første symptomer, du skal være opmærksom på, er, hvis din hest bliver træt og ikke vil spise. Derefter får den ofte forstoppelse for derefter, mellem 2-10 døgn senere, at få en tjærelignende diarré. Feber kan også forekomme.
“Her drejer det sig om heste, der har fået store mængder agern i sig. Hvis hesten kun har spist nogle få agern, behøver den ikke at få nogle symptomer, eventuelt højst lidt mavepine,” uddyber Karl-Henrik Heimdahl.
Mistænker du at din hest har spist agern, og ser du symptomer, skal du kontakte din dyrlæge med det samme. Der er ingen behandling mod forgiftningen, men hesten kan behandles symptomatisk for mavesmerter, diarré og forstoppelsen.
SÅDAN UNDGÅR DU AGERNFORGIFTNING
Kontroller folden
Hvis du ikke ved, hvilke træer og planter der vokser på og omkring hestefolden, er det en god ide at undersøge det. Hvis der er egetræer ved folden, er det godt, hvis du med jævne mellemrum kontrollerer, at der ikke ligger store mængder agern på folden eller indenfor mule-vide – men hold også øje med blade fra egetræet. Egetræets blade kan nemlig også være giftige.
Afskærm hesten fra agern
Hvis der er mange agern, bør du i løbet af efteråret overveje at sætte et hegn op, som forhindrer hesten i at komme i nærheden af dem. Alternativt kan du vælge at benytte en anden fold til din hest i denne periode.
“Især unge, nysgerrige heste kan komme til at spise agern, og nogle heste får smag for dem og sætter massevis til livs, hvis man ikke forhindrer dem i det,” afslutter Karl-Henrik Heimdahl.