Gå trygt vinteren i møde med en energirenovering

energirenovering med nye vinduer
Pres på forsyningssikkerheden sendt energipriserne på himmelflugt, så der kan være mange penge at spare ved at gå boligen efter i sømmene. De altoverskyggende tips til at få skruet ned for regningen starter i hjemmet. Fotokredit: Rationel Vinduer & Døre

Gå vinteren trygt i møde med en energirenovering

Pres på forsyningssikkerheden sendt energipriserne på himmelflugt, så der kan være mange penge at spare ved at gå boligen efter i sømmene.
Ifølge Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), går danskerne en hård vinter i møde, og han har, sammen med en række andre politikere, opfordret alle til at gøre en indsats for at sænke energiforbruget markant.

Bidro aflang Ledflex

Den billigste energi er den, du ikke bruger

Selvom vi alle kan bidrage ved at tage kortere bade, slukke lyset efter os og køre opvaskemaskinen om natten, når der er mindst tryk på strømnettet, skal de store besparelser findes i større tiltag.

Et af de råd, der ofte går igen, når forbruget skal reduceres, er at skrue ned for varmen. På det grundlag er den danske stat, regionerne og kommunerne også blevet enige om at sænke temperaturen i alle offentlige bygninger.

En yderligere mulighed for at spare er at holde bedre på den eksisterende varme. Til det formål er energioptimering øverst at finde på listen med Energistyrelsens spareråd ”Den billigste energi er den, du ikke bruger.”

Novasel - Perskindol

Gør boligen vinterklar

De altoverskyggende tips til at få skruet ned for regningen starter i hjemmet:

Kort fortalt er de vigtigste spareråd at gøre sit hus klar til vinteren. Det kan være at sætte tætningslister i vinduerne, eller at isolere bedre, at skrue ned for varmen og at begrænse brugen af varmt vand, siger Kristoffer Böttzauw, direktør for Energistyrelsen.

Vil du følge anvisningerne og forberede boligen til vinteren, kommer SparEnergi.dk med fire overordnede råd. Det første er ligeledes at få tjekket efter, om døre og vinduer slutter tæt.

Hos vinduesproducenten Rationel anbefaler de, at boligejeren tørrer tætningslisterne af med en våd klud og eventuelt runder af med silikonespray, så de holder sig smidige og tætte. Desuden er det værd at tjekke op på, om vinduet lukker rigtigt til. Er det ikke tilfældet, kan problemet nemt løses ved at justere lidt på hængsler og beslag.

Det andet råd fra SparEnergi.dk ligger i forlængelse af det første og opfordrer boligejerne til at kigge nærmere på, om døre eller vinduer trænger til at blive renoveret eller skiftet ud. Ved renovering med nye vinduer kræver bygningsreglementet, at de skal være A-mærket.

Energivinduer har en god isoleringsevne, der betyder, at de holder godt på varmen – og bidrager til at holde varmeregningen nede. Man kan som tommelfingerregel kan regne med, at omkring syv procent af husets varme forsvinder gennem vinduerne. Er vinduerne slidte eller i dårlig stand, kan varmetabet endda være mærkbart højere.

Energioptimeringer gavner også indeklimaet

Når det bliver både koldere og mørkere udenfor, søger mange af os mere inden døre. Derfor bliver indeklimaet særligt vigtigt om vinteren.

Vi ved, at dagslys har en stor betydning for vores velvære, og med nye og større ruder giver vi solens stråler de bedste muligheder for at strømme ind, lyse og varmen boligen op i en tid, der ellers byder mest på mørke og kulde.

Apropos kulde, så betyder nye vinduer, at boligen bliver tættere og vil føles tættere. Med tre lag glas er det slut med kuldenedfald og trækgener.

Vil man forberede sig bedst muligt til kommende vintre, er vinduerne altså et oplagt sted at starte boligforbedringen.

Gå vinteren i møde med energirenovering af boligen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe