På et tidspunkt kommer den dag, hvor det er tid til at hesten skal pensioneres. Men hvornår?
Hvornår skal heste pensioneres?
På et tidspunkt kommer den dag, hvor det er tid til at lade hesten gå på pension. Men hvordan ved man, at det er ved at være tid, og hvad er egentlig en god pensionisttilværelse for en hest? Agria Dyreforsikrings svenske dyrlæge, Karl-Henrik Heimdal, giver gode råd.
Nogle gange får hesten en skade som gør, at man bliver nødt til at stoppe en stævne karriere, hvilket gør at pensionen kommer naturligt for hesten. Men ofte er hesten i god form, også selvom den har passeret 20 års alderen.
Der findes ikke en officiel pensionsalder for heste. Det er op til ejeren at tage hensyn til hestens helbredstilstand og skrue ned for præstationskravet, når tiden kommer. En pensionisttilværelse kan udforme sig på mange forskellige måder. Rådfør dig med din dyrlæge og træner, som kender både dig og din hest. Sammen kan I lave en fælles plan, er rådet fra Karl-Henrik Heimdahl.
Ponyer pensioneres senere
Hvis det ikke er en skade, der afgør, at det er tid til at trappe ned på aktiviteterne, så plejer spørgsmålet om pensionering at dukke op, når hesten kommer op i 20 års alderen. For ponyer er det ofte nogle år senere end for en varmblodshest.
Mærk efter om din hest er frisk, glad og skadefri for så længe den er i god form har den bedst af at blive motioneret. Der er mange heste, der går stævner selv efter det tyvende år, og som har det fint med det. Men der er også heste, der tydeligt viser, at de vil tage det mere med ro, hvis de kunne – også i en noget tidligere alder.
Vær lydhør over for hestens signaler
Vær lydhør over for hestens signaler – er den mere stram og stiv, mister den sin plads i hierarkiet eller er svær at holde i pæn huld? Tilpas krav, motion, foder, fold kammerater og tiden på folden, siger Karl-Henrik Heimdahl.
Hvordan en pensionisttilværelse kan se ud er individuelt. Mange stævneheste på højt niveau har det fint med at blive læremester med lavere præstationskrav, mens andre er perfekte som leder for ungheste i løsdrift. Sunde hopper, som passer til avl, kan få en anden karriere som avlshoppe, hvis hoppen er fysisk egnet uden skader, der belastes yderligere ved drægtighed, og hvis hoppen ikke er blevet for gammel. Eller hvorfor ikke søge efter en aktiv pensionist rytter til din ældre hest, som kan ride hyggelige ture på den, hvis du ikke selv har tid eller råd til stadig at have hesten?
Når hesten pensioneres skal foder tilpasses
Det vigtigste er, at hesten ikke bliver gemt væk på en fold. Den har samme behov for opmærksomhed og omsorg som tidligere og vigtigst af alt; tænderne skal kontrolleres oftere, og foderet skal tilpasses pensionisten, så den hverken bliver for tyk eller for tynd.
– Nogle gange er det svært selv at afgøre, hvad der er bedst for hesten; at fortsætte sit pensionist liv eller at sove ind med værdighed. Tag en dialog med din dyrlæge for at få så mange friske og gode år som muligt med din pensionerede hest, afslutter Karl-Henrik Heimdahl.