Havearbejde har en antistressende effekt og kan forebygge depression.
Når det er sæson for både arbejde og nydelse i haven og på terrassen er det bare med at komme ud. Ifølge videnskaben er havearbejde sundt for både krop og sjæl.
Ud over at det bliver dejligt at komme ud og mærke forårssolen og høre fuglene fløjte, er det faktisk både sundt og styrkende at lave havearbejde. Ikke kun for kroppen, men også for sindet. Det fortæller professor Bente Klarlund Pedersen i Haveselskabets blad Haven.
– Selv er jeg for nylig blevet transformeret fra havenasser til havepasser, og i kølvandet herpå er jeg blevet medlem af det segment, der fuldt og fast tror på havens helbredende kraft, siger Bente Klarlund Pedersen.
Hun har været i videnskabens databaser for Haveselskabet og undersøgt, hvad videnskaben siger om havearbejde.
– Tendensen var ganske klar. Studier fra både USA, Europa, Asien og Mellemøsten viser, at deltagelse i havearbejde reducerer både depressions- og angstsymptomer samt kropsvægt. Havearbejde bidrager til følelsen af fællesskab, giver livskvalitet og livsglæde, fortæller hun.
Anti-stress og terapi med havearbejde
De seneste år er der også blevet forsket meget i haveterapi, og her viser erfaringerne, at havearbejdet kan være med til at forebygge depression, hjertekarsygdomme og andre følger af kronisk stress. Et videnskabeligt forsøg har blandt andet vist, at 30 minutters dagligt havearbejde har en anti-stressende effekt, som kan måles på blodets indhold af stresshormonet kortisol.
– Det er vigtigt med forskningen, hvis man skal bruge havearbejde som terapeutisk behandling. Her er konklusionen klar: Havearbejde er sundt. Det kan ikke diskuteres. Det ville faktisk være på sin plads at udskrive havearbejde på recept, siger Bente Klarlund Pedersen.
Hendes gode råd til motion i haven er samlet på Haveselskabet.dk
Faktaboks: Derfor er havearbejde sundt
• Havearbejde reducerer stresshormonet kortisol
• Hvis man dyrker grøntsager, bliver man mere bevidst om at spise sundt
• Havearbejde reducerer risikoen for demens
• Man lever længere, når man går i haven.
Om Bente Klarlund Pedersen
Bente Klarlund Pedersen er overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet samt leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed, der forsker i, hvordan fysisk aktivitet gavner sundheden. Hun er forfatter til mere end 600 videnskabelige artikler og bøger og har modtaget adskillige priser for sin forskning.