Overvejer du en hundehvalp, eller har du og din familie allerede besluttet jer for, at I skal have en hvalp? En hundehvalp er et levende væsen, som der skal tages ansvar for i mange år frem. Derfor bør du forholde dig til flere ting, inden du udvider familien med en dejlig hvalp.
Næsten alle “dyrebørn” er skønne, og hvem kan stå for en glad hundehvalp? Hunden siges jo at være menneskets bedste ven, og hvis der er én, der ALTID er glad, når man kommer hjem, så er det din hund. Uanset om du har været på arbejde eller lige ude med skrald. Men nogle gange anskaffes en sød hvalp ved et impulskøb, der dog desværre kan vise sig at være et fejlkøb.
Når man anskaffer sig en dejlig hundehvalp følger der et stort arbejde og ansvar med. Det bliver desværre nogle gange glemt, når man har forelsket sig i en hvalp.
60.000 nye hunde
Hvert år bliver 60.000 nye hunde registreret i Danmark ifølge Dansk Hunderegister. Desværre er en del af disse nyerhvervelser fejlkøb, hvor den nye ejer ikke har foretaget de fornødne overvejelser inden anskaffelsen af hunden. Det forklarer Mogens Brix, som er dyrlæge hos Agria Dyreforsikring:
“Det går op for ejerne, at hunden alligevel ikke passer så godt ind i dagligdagen. Den er for dyr, eller hunden har adfærdsproblemer på grund af en dårlig opvækst. Af den grund ser vi desværre af og til hos Agria Dyreforsikring, at raske hunde bliver videresolgt, afleveret på dyreinternater eller i værste fald aflivet.”
Miniguide til dig, der vil have en hundehvalp
At købe en hund, bør ikke være noget man bare gør, uden at have gjort sig grundige overvejelser. Tanker omkring hvilken hund det skal være, adfærd, økonomi, tid og interesser, behov og forventninger. Det er alt sammen afgørende for, hvilken type hund der passer til dig og din familie. Om det overhovedet er en hundehvalp der skal flytte ind, eller om tidspunktet er det rette.
God forberedelse betyder alt
Afghansk mynde, Beagle, Golden Retriever eller Labrador? Der findes rigtig mange hunderacer, og hver race har forskellige behov. Nogle hunde skal bruge mere motion end andre, nogle skal stimuleres meget, nogle er mere udadvendte og andre reserverede. Man skal sætte sig ind i de forskellige racers adfærd og sammenholde det med de rammer og forventninger, der er til en hund i familien, frem for blot at vælge den sødeste.
Din hverdag og hundens behov
Hvordan passer hunden ind i hverdagen? En hund kræver tid. Den skal luftes ofte og have motion. Det skal den flere gange hver dag, alle år og i alt slags vejr. Man skal bruge tid på træning især i de første leveår, og alle hunde har brug for at blive stimuleret gennem leg og aktiviteter hele deres liv. Har man et arbejde, hvor man går tidligt og kommer sent hjem, så er det ikke sikkert, hunden passer ind i den dagligdag.
Økonomi og hundehvalp
Husstandens økonomi skal være gearet til en hund. En hund behøver ikke være dyr i drift, men den vil altid være en fast post i budgettet. Man skal sætte penge af til foder, udstyr, dyrlægeregninger, forsikringer og måske professionel træning. Det fornuftige er at lave et overslag på udgifterne til hunden og tage denne faste udgiftspost med i budgettet for så at vurdere, om man har råd.
“Sælgeren sagde, hvalpen ikke fejlede noget!?”
Hvalpefabrikker er det begreb, man typisk bruger om de lyssky foretagender, som opdrætter hunde under useriøse og uacceptable vilkår uden hensyn til hundens ve og vel og med blot profit for øje. Disse hvalpe får ikke en god og sund opvækst. De bliver som oftest vanskeligere at omgås og hurtigere syge.
Man skal forholde sig kritisk til det miljø, hvalpen er vokset op i. Kig rundt på omgivelserne. Ser det hyggeligt og rart ud, eller er det usselt. Spørg ind til hvalpens opvækst, og bed om at møde hundens mor. Hun skal ligesom hvalpene være glad og imødekommende. Det kan i den forbindelse være en rigtig god idé at følge hvalpen fra fødsel, til den er klar til at komme ud i sit nye hjem efter 8 ugers tid. Både for at følge med i dens fysiske udvikling, men ikke mindst hvalpens adfærdsudvikling – hvalpen bør ikke være sky eller bange, men derimod tillidsfuld i forhold til menneskelig kontakt.
Når man handler hvalp, er det vigtigt, at man får udleveret den rette dokumentation. Man bør få udleveret en sundhedsbog, der er stemplet og udfyldt af en dansk dyrlæge. Sundhedsbogen indeholder blandt andet et sundhedsskema, der skal være udfyldt, samt stempler for vaccination. Får man et blåt EU-pas med til hvalpen, bør dette også være udfyldt af en dansk dyrlæge.
Hvis den hvalp, du overvejer at købe, har et pas, der er udstedt i udlandet, så er den sandsynligvis ikke født og opdrættet i Danmark. I en sådan situation vil det være en rigtig god idé at undersøge, om hvalpen er lovligt indført i Danmark. Hvis dette ikke er tilfældet, skal man være på vagt. Der er da risiko for, at hvalpen ikke er opdrættet under acceptable forhold.
Billig hundehvalp kan blive dyr hund
Hvis prisen på hunden er meget lavere, end hvad en tilsvarende hund normalt koster i Danmark, så bør alarmklokkerne ringe. Det, man sparer ved at købe en billig hund, kan meget nemt blive overskygget af ekstra omkostninger til dyrlæger, behandlinger og medicinering af sygdomme og skader som resultat af ringe kår i hundens opvækst.
Pas på slagtilbud på nettet, men besøg i stedet forskellige fysiske opdrættere. Det er med til at give erfaringer, så man bedre kan sammenligne priser og leveforhold med hinanden.