Hundeslagsmål forekommer jævnligt og resulterer ofte i mere eller mindre alvorlige bidsår. Hvis din hund har været i slagsmål, bør du undersøge den grundigt for at sikre, at den ikke har fået bidsår og bidskader med sårhuler.
Slagsmål kan opstå i hjemmet mellem hunde, der kender hinanden godt, men som ender i en situation, hvor de pludselig konkurrerer om et kødben, legetøj, noget mad eller bliver uvenner. Et andet almindeligt scenarie er, at en hund i snor bliver bidt af en ukendt løs hund, eller at der opstår et slagsmål mellem hunde i en hundeskov.
At opleve et slagsmål er et stort traume for både hund og ejer. De fleste hunde, der er blevet bidt, kan med den rigtige pleje komme sig over skaderne og bliver friske igen, men nogle få procent dør af deres skader.
Graden af skade varierer afhængigt af, hvor biddet sidder. Er det for eksempel en lille hund, der er blevet bidt i hals eller nakke af en stor hund, så er det ofte med livstruende skader til følge. Et bidsår bør altid undersøges af dyrlægen, også selv om såret ser ufarligt ud – hvis der for eksempel kun er et par (som oftest mindst to) små huller i huden. Man kan næsten altid regne med, at et bidsår er inficeret, og at der kan opstå betændelse og bylder.
Usynlige sårhuler
Når en hund bider en anden hund, bruger den som regel de store hjørnetænder. Tænderne perforerer huden, hvorefter hunden flænser huden løs fra det underliggende muskelvæv. Derfor opstår der et hulrum mellem huden og underlaget. Et par timer efter bidepisoden vil blod og sårvæske samle sig i sårhulen.
Samtidig med at biddet perforerer huden overføres bakterier fra tænderne. Den proteinrige sårvæske er et glimrende spisekammer for de sultne bakterier, og efter et eller to døgn udvikler det sig til en voldsom betændelse. Mere væske og pus samler sig i såret, området bliver hævet, ømt og varmt, og der siver væske ud af de ofte ret små sår. I visse tilfælde udvikles der også betændte bylder.
Det kan være nødvendigt med dræn
Hvis hunden er langhåret, kan det være svært at se de små huller efter hjørnetænderne. Et tydeligt tegn på, at hunden er blevet bidt, kan være, at der er blod i pelsen eller at pelsen er klistret sammen. Skil pelsen og kig ved hårroden. Hvis du finder et sår, bør du klippe pelsen af i et lille område rundt om såret og kontakte dyrlægen.
Det er tit nødvendigt at dræne et bidsår. Dyrlægen laver en åbning ved sårets laveste punkt, sådan at væske og pus kan løbe ud. Ofte er dyrlægen også nødt til at lægge en tynd gummislange ind i såret, et såkaldt dræn. Det skal som regel have lov at sidde i tre dage, sådan at sårvæsken ikke lukkes inde i såret, men derimod løber ud.
Antibiotika mod bakterier
Nogle gange bliver huden tyndslidt, og der opstår større eller mindre sår. Denne type sår bør sys, og også i disse tilfælde kan det være nødvendigt med et dræn.
Behandlingen kombineres med antibiotika, for eksempel penicillin. Under efterbehandling hjemme er det vigtigt at følge dyrlægens anvisninger med hensyn til sårpleje.
Tips til at undgå bidsår hos hunde og hundeslagsmål
- Kommer din hund ikke (altid), når du kalder? Så hold din hund i snor og lad den ikke løbe hen til ukendte hunde.
- Vælg hundens selskab med omhu. Hunde har ikke et behov for at lege med ukendte hunde, men er ofte tilfredse med nogle velkendte legekammerater, de kan hygge sig med nu og da.
- Slip ikke hunden ind i legeområder med ukendte hunde uden først at finde ud af mere om hundene.
- Er en løs hund ved at angribe din hund? Stå med lidt spredte ben, så du danner et skjold foran din hund, og forsøg at skræmme hunden væk med din stemme og dit kropssprog. Har du en lille hund, så kan du evt. tage den op i favnen for at beskytte den.
- Fjern madskåle, hundelegetøj og kødben når du får besøg af andre hunde derhjemme.
- Skil altid hundene ad, når de skal fodres.
- Socialisér hunden ordentligt når den er hvalp ved at lade den møde andre rolige og venlige hunde. Sådan bliver den sikker i sit kropssprog, hvilket minimerer risikoen for at den havner i konflikter.
Sådan gør du, hvis din hund er blevet bidt:
- Undersøg huden og led grundigt efter bidsår eller små huller efter bid.
- Klip pelsen af rundt om såret.
- Kontakt dyrlægen.
Har den skadelidte hund en sygeforsikring, skal bidskaden først anmeldes til sygeforsikringsselskabet, hvorefter din hunds ansvarsforsikring afholder de udgifter, modpartens selskab ikke har dækket (f.eks. selvrisiko eller udleveret forbinding). Det er derfor vigtigt altid at få den anden hundeejers kontaktinformation – navn, personnummer, adresse og telefonnummer. Det bedste er at undgå bidsår hos hunde.
Læs også om hanhunde der bliver til jagthunde når en tæve er i løbetid.