Er der plads til at være vild i din have?

biodiversitet og blomstereng i haven

Skal din have også bidrage til biodiversitet? Eller har du bemærket, at der er færre insekter i haven? Så kan du lave et område eller en blomstereng i haven, der er lidt mere vild med vilje.

Når haven er vild med vilje

Det behøver slet ikke være hele haven hvis du synes det minder om et stort vildnis med et hus i midten. Du kan starte med at lave en vild blomstereng på nogle få kvadratmeter.

Bidro aflang Ledflex

En vild blomstereng i haven

Det kan være et god ide at starte med at etablere et område i din græsplæne med vilde blomster. Da det ikke er alle blomsterfrø der spirrer godt i konkurrence med græs, er det en god ide at fjerne græsset. Grav græsset af i det område hvor dit vilde bed skal være. De bedste forhold for vilde frø er som udgangspunkt et let og næringsfattig jord. Er jorden leret og tung, kan du med fordel vende sand og grus i jorden. Når du derefter har planeret jorden, er du klar til at så.

Stor eller lille blomstereng?

Du behøver ikke have en stor blomstereng for at tiltrække insekter og gøre en forskel hvad angår biodiversitet. Selv et lille bed på få kvadratmeter til tiltrække insekter. Har du plads til rådighed, er en blomstereng på 4-5 kvadratmeter en god start.

Når haven er vild med vilje tiltrækker du insekter og bidrager til den biodiversitet, der er så vigtig.

Novasel - Perskindol

Vælg sol og undgå blæst

Da f.eks. sommerfugle og sværmere ikke bryder sig om alt for vindblæste steder, kan du med fordel undgå en placering med alt for meget blæst. Anlæg dit vilde bed i haven, hvor der er meget sol. Det vil tiltrække flere forskellige insekter.

Tjek såtidspunkt

Vildfrø-blandingerne sås i periodrene august  – september og midt april til slutningen af juni. Tjek altid bag på så-pakningerne hvad der anbefales.

Pasning af den vilde have

Det er ikke svært at passe vilde græsser eller en vild blomstereng. Du behøver ikke engang huske at gøde, da mange vilde blomster trives bedst på den mere næringsfattige jord.

Du kan nøjes med at klippe én gang om året og gerne i ca. 10 cm. Højde efter afblomstring. Fjern afklippet og brug det i kompostbunken.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe