Efteråret er højsæson for svampejagt.

Der er spisesvampe i de danske skovehele året, men fra august til oktober funder du flest, da dette er højsæson. Der er specielt gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og de sidste kantareller. MEN husk at der også er mange giftige svampe – spis derfor aldrig svampe, du ikke kender eller er i tvivl om arten på.

Spiselige svampe

Der er maser af svampe i skoven, som er helt ufarlige og meget lækre. De lettest genkendelige er:

  • Markchampignon
  • Almindelig kantarel
  • Tragt-kantarel
  • Stor trompetsvamp
  • Karl Johan, spiselig rørhat

Husk på, at er du det mindste i tvivl, om det er en spisesvamp du har fundet, så lad svampen være.

Giftige svampe

Selv om der er magen spiselige svampe i skoven, er der også nogle, der er giftige og som du derfor skal undgå Når man er ny svampesamler, kan det være en god ide at tage af sted med en kyndig svampekender. Det er også godt at få fat i en anerkendt svampebog, hvor du hurtigt kan få et overblik over spisesvampene og de giftige svampe.

7 gode råd om svampejagt

  • Spis kun svampe, du kender. Er du det mindste i tvivl, så lad dem være.
  • Spis kun godkendte spisesvampe.
  • Brug kun friske svampe til madlavning.
  • Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.
  • Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
  • Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.
  • Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppe i større mængder.

Læs mere om giftige svampe på Naturstyrelsens hjemmeside.

Læs også om “verdens bedste antioxidant”.