Man bør ikke undervurdere betydningen af rigtigt og rigeligt lys. Mange oplever at blive påvirkede at for lidt lys i vintermånederne, og specielt med alderen er lys vigtigt.
Igennem hele livet er dagslys vigtigt for vores velvære. Med alderen skal vi være mere opmærksomme på at få dette lys, og vi skal justere den kunstige belysning i takt med, at synet ændrer sig.
Hvorfor skal vi have mere lys med alderen?
Forskningen viser, at en 60-årig modtager halvt så meget lys på nethinden som en 20-årig. Det er fordi øjet ældes. Når øjet ældes får det sværere ved at optage lyset. Det er et problem, da det bliver sværere at se og orientere os i vores omgivelser. Men det er også et problem i forhold til vores døgnrytme.
Kroppens søvnhormon melatonin styres af lyset og fungerer optimalt, hvis vi udsættes for dagslys om formiddagen. Udsættes vi for lys om natten, falder produktionen af melatonin, og det kan være svært at falde i søvn, Udsættes vi for godt med dagslys om formiddagen, helst kraftigt lys, er det med til at styrke døgnrytmen, så vi holder os vågne om dagen. Det gør samtidig, at vi, når dagen er omme, bliver søvnige.
Døgnrytmen består af en kompliceret rytme i en række hormoner i kroppen, som påvirkes indbyrdes.
Vinterdepression er en udbredt lidelse, og de fleste af os kender tid, at man har mindre energi en januar-morgen sammenlignet med en morgen i juni måned, hvor lyset stråler ind gennem vinduerne.
På grund af den manglende lysmængde om vinteren sker der biologiske ændringer i hjernen, som påvirker nogle mennesker mere end andre.
Der forskes en del i vinterdepression, hvor forskningen endnu ikke er nået til bunds i alle spørgsmål. Dog peger undersøgelser på, at lysterapi kan hjælpe mange af med depressioner, som skyldes mangel på lys.
LÆS OGSÅ HER om at få rigtigt lys i køkkenet.