Sådan skal du lufte ud om vinteren – undgå fugtskader

Undgå fugtskader. Har du opdaget skimmel i din bolig, bør du kontakte en fagmand.
Sørg for at lufte ud i din bolig så du undgår fugtskader. Har du opdaget skimmel i din bolig, bør du kontakte en fagmand.

Fugtskader er ikke godt for din bolig. Det er ekstra vigtigt at lufte ud om vinteren. Det gælder også, selvom det er koldt.

Om vinteren er der nemlig større risiko for fugtskader, hvis du ikke lufter ud. Så her får du et par gode råd til at lufte ud:

1. Kort og intenst – sådan skal du lufte ud

Det er vigtigt med kortere udluftning end normalt om vinteren. Du kan sagtens nøjes med 5 minutter, så du ikke får mere kold luft ind, end det er nødvendigt. Luft dog gerne ud flere gange. Det afhjælper fugtskader.

2. Gennemtræk

Husk at få lavet gennemtræk ved at åbne vinduer eller døre i begge sidder af din bolig. Den gamle luft skal suges ud og erstattes af ny, frisk luft. Uden gennemtræk får du ikke skiftet luften på den korte tid.

3. 2-3 gange om ugen

Gør det til en god vane at lufte ud flere gange om dagen. Det gælder faktisk hele året. Det kan eksempelvis være, når du børste tænder om morgenen, kommer hjem fra arbejde om eftermiddagen og børster tænder om aftenen. Kontrasten mellem den kolde luft ude og varme luft inde er stor om vinteren. Det giver større risiko for fugt og skimmelsvamp, hvis du ikke får den udlignet ind imellem med udluftning.

4. Madlavning

Det er vigtigt med frisk luft, når du laver mad. Tænd emhætten eller luft ud under og efter dine gastronomiske udfoldelser. Det er vigtigt at få den varme og fugtige luft suget ud. For madlavning afgiver mere fugt, end mange lige tror.

Novasel - Perskindol

5. Stearinlys

Det er ikke farligt eller totalt bandlyst med stearinlys, når vi taler om godt indeklima. Det er dog vigtigt at du lufter grundigt ud, når lysene bliver slukket. Stearinlys afgiver en stor mængde partikler ved afbrænding, som skal ud af huset.

6. Duggede ruder

Er du opmærksom på, hvor meget dine ruder dugger? I mange huse og lejligheder er lidt dug på ruderne næsten ikke til at komme uden om. Men læg særligt mærke til, hvor bred kanten er på indersiden af dine ruder. Hvis kanten med dug overstiger en bredde på 2 cm, er det tegn på, at du skal lufte mere ud. Husk også at tørre duggen væk med køkkenrulle eller en klud, så det ikke udvikler sig til skimmelsvamp.

7. Lugter din bolig?

Det kan virke som et mærkeligt spørgsmål, men tænker du over det? Måske er det kun en flyvsk tanke på vej ind ad døren, hvorefter du hurtigt bliver distraheret og får vænnet dig til lugten. Lægger du mærke til dårlig lugt i din bolig, kan det være tegn på begyndende skader – og det er et klart tegn på, at du skal lufte mere ud.

8. Luk badeværelsesdøren – undgå fugtskader

Du skal så vidt muligt undgå at sprede den fugtige luft fra et bad til resten af huset. Så snart du åbner badeværelsesdøren, spreder du fugten. Hold så vidt muligt døren lukket. Lad i stedet damp og varm luft komme ud gennem anlæg til udsugning og ventilation eller badeværelsesvinduet.

Er skaden sket? Måske har du allerede fundet tegn på fugtskader. Hvis skaderne har udviklet sig til et skimmelangreb, er der bedste få fat i en fagmand, som kan fjerne skimmelsvamp.

Skal du sælge din bolig – læs her hvordan du gør huset salgsklar.

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

[yikes-mailchimp form=”1″]

Jøhl – Grethe