Sådan får du et godt indeklima

Godt indeklima

Sådan får du et godt indeklima med gode råd fra Ecolabel.

De fleste af os opholder os i hjemmet i 12-15 timer i døgnet. Derfor har indeklimaet i vores hjem stor betydning for vores helbred og velvære. Der er heldigvis mange ting, du kan gøre – eller undgå at gøre – for at skabe et godt indeklima.

Vi bliver alle udsat for mange forskellige kemikalier fra mange forskellige kilder i vores hverdag. Også når vi er hjemme. Faktisk kan luften indenfor være mere forurenet end luften udenfor. Et dårligt indeklima kan medføre uoplagthed, træthed, hovedpine, irritation af slimhinder i øjne, næse, svælg og luftveje, men kan også være årsag til eller forværre alvorlige sygdomme.

Her får du 10 tips til at skabe et bedre indeklima:

Sådan får du et godt indeklima

1. Luft ud hver dag

Det mest simple trick er at lufte ud i hjemmet. Og her er det ikke nok at tænke ”tjek”, fordi luftkanalen altid står åben – det kræver gennemtræk at skifte luften ud. Miljøstyrelsen anbefaler, at du lufter ud med gennemtræk 2 x 5 minutter hver dag. Du kan fx gøre det til en god vane at lufte ud lige efter morgenmaden og igen inden sengetid, mens du børster tænder. Luft i øvrigt ekstra godt ud, når laver mad, går i bad, tørrer tøj eller foretager dig andre aktiviteter, der kan skabe et fugtigt miljø.

2. Gør ofte rent

Rengøringen er vigtig, fordi kemikalier ophober sig i støvet. Så når du fjerner støv, bliver hjemmet altså ikke bare renere at se på – det bliver også sundere at være i. Og måske er det ikke så tosset at minde sig selv om på de dage, hvor rengøringen mest af alt føles som en tidsrøver, der ovenikøbet også tømmer dig for den sidste snert af energi. Vær opmærksom på, at det ikke er nok at støvsuge – der skal også tørres støv af en gang om ugen.

Novasel - Perskindol

En måde at komme støvet i forkøbet på, er ved at opbevare ting i hjemmet i lukkede skabe, skuffer og lignende. Eksempelvis er det en god idé at have et aflukket klædeskab til tøj i stedet for et fritstående bøjlestativ.

PS: Rengøringsmidler med Svanemærket eller EU-Blomsten skader ikke naturen, når de skylles ud, da de lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav. Desuden er de effektive og drøje i brug.

3. Sluk elektronikken

Elektronik er en stor del af vores liv – og dermed også af vores hjem. TV, mobil og computer er ofte tændt mange timer i døgnet, men det er især når elektronikken er tændt, at den frigiver kemikalier til omgivelserne. Det er derfor en god idé at slukke al elektronik, når du ikke bruger den. På den måde sikrer du ikke bare et bedre indeklima. Du sparer også på elregningen og din klimabelastning. Ved at undgå at tage aktive medier som telefon og computer med i seng, øger det desuden din mulighed for en god nats søvn. Og er du veludhvilet, vil du være mere oplagt om dagen.

4. Hold samme temperatur i alle rum

Det er en god idé at holde den samme temperatur i alle rum i hjemmet. På den måde holder du nemlig luftfugtigheden nede. Slukker du derimod for varmen i de rum, som du ikke opholder dig så meget i, vil den varme luft trænge ind i det kolde rum og kondensere på de kolde overflader. Dermed lægger der sig et lag fugt på vægge, lofter og gulve. Hvis det sker over en længere periode, kan overfladerne i det kolde rum forblive fugtige, og der kan hurtigt dannes skimmelsvamp.

5. Undgå vanddampe

Vanddampe fra eksempelvis vasketøj og varme bade skaber et fugtigt indeklima – og kan i værste fald resultere i skimmelsvamp, som er indeklimaets værste fjende. Det er derfor en god idé at minimere vanddampe i hjemmet. Hæng dit nyvaskede tøj til tørre udenfor, eller tør det i en tørretumbler. Når du har været i bad, bør du lukke døren ind til badeværelset, tørre vægge og gulve af med en skraber – og åbne vinduet og/eller tænde for udsugningen, så den fugtige luft fra badeværelset ikke kommer rundt i resten af boligen. Og åbn et vindue, eller tænd for emhætten, når du laver mad – også i et stykke tid efter, at maden er færdig.

6. Begræns brugen af levende lys

Stearinlys er hyggelige og fine at se på, men knap så fine i forhold til dit indeklima, da de frigiver skadelige stoffer. Derfor kan du overveje at erstatte dine stearinlys med LED-lys, som er en langt bedre løsning for indeklimaet end levende lys. Det kan desuden være praktisk, hvis du har børn i hjemmet, så du ikke hele tiden skal holde øje med, at børnene ikke nærmer sig lyset.

Hvis du gerne vil tænde et levende lys ved særlige lejligheder, er det en god idé at følge Miljøstyrelsens råd:

  • Luft ud. Det nedsætter mængden af partikler i det rum, du har haft lys tændt i.
  • Gå efter svanemærkede lys – der er grænser for, hvor meget sod lyset må afgive, og forbud mod en række stoffer, fx ftalater, tungmetaller og opløsningsmidler, der er klassificeret som kræftfremkaldende.
  • Stil ikke levende lys i træk.
  • Klip vægen ned.
  • Sluk lyset, hvis det soder.

7. Lad nye ting dampe af

Brug din næse og din sunde fornuft, når du køber nye møbler og ting til din bolig. Lugter produktet meget kemisk, bør du overveje en ekstra gang, om du overhovedet vil have det ind i hjemmet. Kemisk lugt eller ej, så er det dog altid en god idé at pakke nye møbler, tæpper eller ting ud et andet sted og lade det dampe af udenfor, inden du lader det blive en del af indretningen. På den måde bliver der afgivet færre kemikalier i hjemmet. På samme måde er det altid en god idé at vaske nye tekstiler før brug.

8. Imprægner udendørs

Imprægnering af dine nye sko eller sofa bør ikke foregå indendørs. Imprægneringsmidler kan nemlig indeholde problematiske stoffer – og når du sprayer, vil de små partikler, som kan være skadelige at indånde, hænge i luften. Tag derfor dine sko eller din sofa med udenfor, hvis du skal imprægnere – og lad de ny-sprayede ting stå udenfor i et stykke tid, så de kan afgasse og tørre, inden de kommer med ind igen.

9. Gå efter miljømærkerne

Vores hjem er fyldt med produkter, der kan afgive kemikalier, som påvirker vores indeklima. Når du vælger vaskepulver, rengøringsmiddel, møbler, maling og andre produkter, er det derfor en god idé at gå efter produkter med miljømærkerne. Svanemærket og EU-Blomsten stiller nemlig skrappe kemikaliekrav. Det gavner både dit indeklima, din sundhed og de mennesker, der fremstiller produkterne, og det betyder også alverden for vores miljø og vores fælles fremtid.

10. Undgå tobaksrøg i hjemmet

Tobaksrøg er en åbenlys synder, når det kommer til dårligt indeklima. Det helt korte og kontante råd er: Lad være med at ryge indenfor – og lad heller ikke andre ryge i dit hjem.

Sådan får du et godt indeklima med ovenstående gode råd.

LÆS OGSÅ: Godt indeklima giver god energi.

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe