Efteråret er typisk svampesæson og det at samle svampe kan være både sjovt og spændende når man tager ud i naturen og samle spisesvampe. Men får du samlet svampe der ikke er spiselige, kan det være direkte livstruende.
Det varme forår efterfulgt af den våde sommer har givet svampevæksten helt optimale betingelser. Svampesæsonen er derfor startet tidligt i år, og det har givet travlhed hos Giftlinjen. Her besvares opkald fra bekymrede svampejægere, der er blevet i tvivl, om de er kommet hjem med en giftig svamp.
Det er derfor en klar opfordring fra Fødevarestyrelsen, at svampen tjekkes grundigt, inden den tilberedes.
Svampe skal altid tjekkes
Hvert år er der danskere der bliver syge, fordi de har forvekslet en spisesvamp med en giftig. Det kan være alt fra et mildt maveonde til en livstruende forgiftning. Sidste år var der næsten 1.000 opkald til Giftlinjen fra bekymrede svampespisere. Heraf havde 66 symptomer på forgiftning og 13 af dem blev kategoriseret som direkte livstruende.
Det er derfor Fødevarestyrelsens klare opfordring, at du altid grundigt tjekker om det er spisesvampe inden de tilberedes. Og at man som minimum medbringer en nyere svampebog på svampejagten.
Pas på dobbeltgængere
Der findes heldigvis en del rigtig gode spisesvampe i naturen. Men der findes også nogle få svampe der er uspiselige og farlige. De kan til forveksling ligne spiselige svampe, men kan give alvorlig sygdom og være direkte livsfarlige. Det kan være svært at skelne de farlige dobbeltgængere fra de spiselige, og derfor skal du være sikker på, at du har sanket en spiselig og kendt svamp.
Gode råd
- Du bør kun spise svampe du er helt sikker på du kender
- Spis kun velkendte og anerkendt spisesvampe
- Du skal kun bruge friske svampe i madlavningen og sørg for at nedkøl madrester med det samme.
- Undgå at spise svampe rå. Det kan give ubehag.
- Du bør medbringe en nyere svampebog på din svampejagt.
- Fødevarestyrelsen opfordrer til at du tager et billede af de svampe du samler og spiser. Hvis du skulle få ubehag eller symptomer på forgiftning kan du få hjælp hos Giftlinjen til at identificere svampen.