Farvel til håndværkerfradraget:
Sådan holder du budgettet nede, når du skal have nye fliser i boligen
Foråret er over os, og mange drømmer om at sparke nyt liv i deres køkken eller bad. Men med udfasningen af håndværkerfradraget fra april 2022 bliver det snart dyrere at renovere sin bolig. Mosaikhjørnet har derfor samlet fire gode råd til de boligejere, der gerne vil udskifte deres gamle fliser, uden at budgettet løber løbsk.
Når håndværkerfradraget afskaffes den 1. april 2022, er det slut med at indkassere lune skatterabatter på regningen, hvis du for eksempel vil give nyt liv til dit køkken eller badeværelse. Ifølge flise- og klinkeeksperten Mosaikhjørnet, der har næsten 60 års erfaring på området, er der dog ingen grund til at fortvivle. Der er nemlig flere ting, du kan gøre for at holde budgettet nede, når du i forbindelse med en renovering skal have udskiftet de gamle og trætte fliser i boligen. Sådan holdes budgettet til nye fliser:
Riv selv de gamle klinker ned
Noget af det, der ligger rigtig mange håndværkertimer i, er at pille eksisterende fliser ned i et badeværelse eller køkken. Og da det netop er håndværkernes arbejdstid, der fra april ikke længere gives rabat på, er der ifølge butikschef hos Mosaikhjørnet, Kjeld Kure, mange penge at spare, hvis du selv har mod på at trække i arbejdstøjet.
– Du behøver ikke være verdensmester i gør det selv-arbejde for at pille fliser ned i et badeværelse. Hvis du sørger for at gå roligt til værks, kan du komme langt med en hammer og mejsel, siger Kjeld Kure.
Lad være med at sætte fliser på alle flader
Overvej desuden, om du kan nøjes med at sætte fliser på udvalgte områder i dit badeværelse – for eksempel bag håndvasken eller i brusenichen, hvor der er rindende vand.
– Det er jo ikke nogen naturlov, at der skal være fliser på hele badeværelset. Men da der er tale om et vådrum, er det en god idé som minimum at have fliser der, hvor der ofte samles meget vand. At skære ned på fliserne i badeværelset giver også nogle kreative muligheder, hvor du kan lege med forskellige flader og farver og skabe et lidt lettere udtryk i rummet. Derudover foretrækker nogle boligejer at hænge ting op på en pudset væg uden fliser, da de dermed undgår at bore i fliserne med fare for at flække dem, fortæller Kjeld Kure.
Vælg keramiske fliser frem for natursten
Mange boligejere har et godt øje til natursten på grund af deres rustikke struktur og eksklusive look. Men er du på udkig efter steder at spare i din renovering, kan det være en god idé at kigge i retningen af keramiske fliser i stedet for. De er nemlig både billigere i anskaffelse og lettere at vedligeholde.
– Ud over at være et billigere alternativ til natursten har keramiske fliser også flere praktiske fordele indbygget i sig. Hvor natursten har en meget åben overfladestruktur, er de keramiske fliser ekstremt tætte i overfladen. Det gør dem mere slidstærke end natursten, og samtidig er de lettere at rengøre og vedligeholde. Derudover findes keramiske fliser i dag i et bredt udvalg af farver, former og mønstre, og de fås endda i et look, der minder utroligt meget om natursten, lyder det fortsat fra Kjeld Kure.
Vælg det, der også holder om ti år
Det fjerde og sidste råd går på at tænke langsigtet, når du skal vælge fliser til din bolig. Måske er du fristet af den nyeste farvetrend, men hvis du vælger en mere klassisk farve, som for eksempel hvid eller en anden lys og neutral farve, er du sikret en mere langtidsholdbar løsning, fordi den ikke er nær så følsom over for tidens modetrends.
– En ting er de penge, du kan spare lige nu og her ved for eksempel at skære ned på antallet af fliser eller ved at vælge de mere prisvenlige fliseløsninger, men hvis du får lyst til at rive dem ned igen efter fem år, fordi du er blevet træt af at se på dem, er der ikke meget sparet i sidste ende. Ved at vælge en mere klassisk løsning, er der større chance for, at den også er fremtidssikret, afslutter Kjeld Kure.
Sådan holdes budgettet til nye fliser uden håndværkerfradrag.