Komposten er rig på forskellige næringsstoffer, der er gode for din jord og planter. Læs om komposteringsprocessen og om hvad du kan kompostere – og hvad du ikke kan.
Hvad er kompost?
Kompostering er en kontrolleret mikrobiologisk proces, hvor blandet organisk materiale bliver nedbrudt. Eller lettere sagt – det er grønt køkken- og haveaffald, der over en periode er blevet omsat til muld. Ligesom vi kender det fra skovene, hvor efterårets nedfaldsblade formulder i skovbundet – og så dufter kompost endda af skovbund.
Komposteringsprocessen
Mikroorganismer som bakterier, svampe, og smådyr omdanner det organiske materiale, så det langsomt bliver til kompost. På samme måde som det sker i naturen når blade, grene og frugt falder af træerne. For at mikroorganismerne kan leve i komposten skal der både være ilt og vand tilstede.
Derfor er det vigtigt at belufte komposten eller vande den, hvis den er for tør. Omvendt må den heller ikke være for våd, da ilten ikke kan tilføres og mikroorganismer vil dø og komposten vil begynde at rådne og lugte.
Ved komposteringsprocessen nedbrydes det organiske materiale og bliver omdannet til kompost, varme, vand, salt, mineraler og kuldioxid (CO2).
Hastigheden af komposteringsprocessen varierer afhængig af temperatur, fugtighed og iltforhold.
Hvorfor er kompost god for din jord?
Komposten er rig på forskellige næringsstoffer, der er gode for din jord og planter, bl.a. nitrat (og andre kvælstofforbindelser), fosfat og svovl, som er de vigtigste næringsstoffer for planter. Kompost er med til at genopbygge din jord og skaber et rigt liv af insekter og mikroorganismer, som dine planter trives særdeles godt i. En god og let jord tilsat kompost er let at vedligeholde, giver næring til dine planter og er med til at fastbinder co2.
Hvad kan komposteres?
Disse ting kan komposteres:
- strøgelse fra mindre husdyr
- frugt og grøntsager
- kartoffelskræller
- blomster og potteplanter
- kaffegrums og teblade (inkl. filtre)
- skaller fra æg og nødder
- brugt køkkenrulle
- haveaffald
- i mindre mængde brød og kagerester
Hvad kan ikke komposteres?
Disse ting må IKKE komposteres:
- madaffald der indeholder animalske produkter
- mejeriprodukter
- syge planter
- strøgelse fra kattebakke eller hundeposer
- Undgå madrester med ris, pasta o.lign.
Affaldssortering
En god kompostering starter i dit køkken, hvor du skal sortere dit grønne restaffald. Find en spand der passer til den mængden af restgrønt du/I producerer, og vælg en der passer ind i jeres køkken – om det er på køkkenbordet, på gulvet, under vasken eller på lågen. En kompostspand skal cirka tømmes hver anden dag, og man kan eventuelt putte en avis eller lignende i bunden.
Vi anbefaler ikke at bruge bioposer til kompostering, da orme og mikroorganismer ikke kan komme i kontakt med/rundt i affaldet og nedbryde det. Jo mindre stykker dit affald er i, jo hurtigere er komposteringprocessen. Dvs. riv eller klip dit grønne affald i mindre stykker.
Køkkentips
- tøm din køkkenspand ca. hver anden dag
- fordel affaldet i små stykker med en saks eller kniv
- skyl dine æggeskaller
- smid KUN økologisk citrusfrugter i din kompost
Vedligeholdelse af kompost
Det er vigtig løbende at vedligeholde din kompost, så den hverken lugter, forrådner, der er fluer eller andre gener. Derfor se løbende til din kompost, og sørg for den hverken er for tør eller våd, at det rigtige forhold af grønt affald (ca. 60%) og haveaffald (ca. 40%) er til stede, så du sikrer en prima kompost i sidste ende.
Fordel i mindre stykker
Sørg gerne for at dit grønne affald smides i komposten, i så små stykker som muligt, så nedbrydes det hurtigere. Dette gælder også haveaffald som smågrene etc. knæk dem, hak dem, klip dem eller brug en kværn – for store stykker tager lang til at kompostere.
Brug flere beholdere og lad komposten hvile
Du skal sikre, at der er ilt nok til stedet, så dit organiske affald kan nedbrydes. Derfor skal du engang imellem belufte din kompost. Det gør du med en greb eller en beluftningsstok, hvor du sørger for at vende komposten godt, så der igen kommer luft mellem lagene. I den proces er det rigtig godt, hvis komposten er meget våd, at tilsætte en god omgang strukturmateriale, som kan opsuge noget af fugten. Det kan være gård- eller haveaffald, flies fra dine beskårede buske/ træer, hø/ halm fra lokale rideskoler, hønsegårde eller lign. eller strøelse fra egne husdyr. Fortvivl ej – hvis det alligevel går galt, kan det sagtens rettes op!!!
Kilde: kompostbudene.dk
Læs også tips til efterårshaven.