Kom ud i haven hvis du er hjemme

have

Mange oplever i denne tid at være mere hjemme. Er du heldig at have en terrasse og have er der flere ting du kan komme i gang med.

Vi opfordres – af gode grunde – til at blive hjemme så meget som muligt for at mindske smitte med corona virus. Kom ud i haven hvis du er hjemme! Her er fem ting du kan give dig i kast med, når du skal være mere hjemme og vejret er mildere.

1 Krukkehaven

Gør dine krukker forårsklar. Tøm krukker og rens for gammel jord. Nye planter og sommerblomster kræver ny og næringsrig jord. Derfor bør du rengøre krukkerne inden du køber nye blomster.

2 Væk med skvalderkål

Om foråret får vi igen “glæde” af skvalderkål, og det er en god idé at bekæmpe dem så tidligt som muligt. Fjern alle blade, hug udløberne over og træk rødderne op. Det er nemt nu, hvor jorden er fugtig, og ikke så mange andre planter er dukket op af jorden.

3 Visne stauder

Nu kan du fjerne toppene på de visne stauder, og du har nemt ved at undgå at beskadige de nye skud, der skyder frem. Prydgræsser skal også klippes i bund her tidligt på foråret, før de for alvor begynder at gro.

4 Tømning af kompostbeholderen

Her i foråret kan du med fordel sprede kompost ud i bedene. Et lag på 1-2 cm er rigeligt og giver tilstrækkelig gødning til stauder, buske og træer.

Novasel - Perskindol

5 Del vintergækkerne

Vintergækkerne formerer sig med sideløg og danner med tiden meget tætte klumper. Grav løgklumperne op, skil løgene fra hinanden, og genplant de enkelte, små løg hver for sig, så de får plads og næring til at udvikle sig og blomstre.

6 Drivhuset

Jordtemperaturen inde i drivhuset er højere end udenfor. Da vi har haft en lun vinter, er jorden i drivhuset også lun for årstiden.

Inden du begynder at så i drivhuset, bør du gøre følgende:

  • Riv gamle rodrester og visne blade sammen og fjern dem
  • Grev eventuelle ukrudtsplanter op, så rødderne også kommer med
  • Vend jorden rundt, så den bliver løs og nem at arbejde med
  • Er jorden kedelig og klasket, bør noget af den fornys med muldrig kompostberiget jord. Du kan grave noget af den kedelige jord af og læg den ud i køkkenhaven. Tøm derefter noget af din kompostbeholder eller køb kompostblandinger.

Såning af frø i drivhus

Rækkesåning

Lav en rille i jorden med hånden eller et håndredskab. Så frøene med god indbyrdes afstand – så spirer de ikke oveni hinanden. Læg nu ca. 1-2 cm jord ovenpå frøene og tryk den fast i rillen. Lad blot en fordybning være – så kan du vande i rillen. Det er vigtigt at der er god kontakt mellem frøene og den fugtige jord. Når frøene spirer i rækken, kan man nemt luge uønsket ukrudt væk. Det kan være nødvendigt at tynde ud i frøene, hvis de er blevet sået for tæt. Gør det så tidligt som muligt, så forstyrrer det de tilbageblevne frø mindst.

Bredsåning

Frøene kan også strøs ud over et afgrænset areal og spire, hvor det nu lander. Det kaldes bredsåning og er velegnet, når det f.eks. drejer sig om bladsalat, som spirer meget hurtigt og ikke behøver at stå i lige rækker. Brug en rive til at lave fordybninger med. Riv på kryds og tværs. Så frøene og pres jorden på hele arealet. Du behøver ikke at dække alle frøene med jord bagefter, men sørg for at frøene, som jo ligger ovenpå jorden, ikke tørrer ud, men får fuld kontakt med jorden.

Tip
Åbn frøposer i bunden – så vil resten af posens indhold nemt kunne gemmes og posens tekst stadig være læsbar.

Kom ud i haven hvis du er hjemme. Vi skal passe på hinanden og undgå corona virus, men ophold i haven og frisk luft er også en af anbefalingerne.

Du kan følge anbefalingerne fra myndighederne her.

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe