Det er måske kliché efterhånden, men der ER bare mange gode grunde til at gå en tur. En gåtur kan meget mere end frisk luft.
”Tab for alt ikke lysten til at gå: Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til. Og går fra enhver sygdom; jeg har gået mig mine bedste tanker til. Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den … Når man således bliver ved med at gå, så går det nok”, Søren Kierkegaard.
Gode grunde til at gå tur
Er hovedet fyldt med tanker, føler du dig træt, eller trænger du bare til et lille afbræk? Så gå en tur.
En god, gammeldags gåtur kan nemlig meget mere end bare at fragte os fra det ene sted til det andet. Det er godt for både krop og sjæl. Og så er det en motionsform, som let kan presses ind i hverdagens travlhed. Specielt under tiden med corona blev det populært med gåture. Det var i perioder eneste mulighed for aktivitet, da sport og motionscentre var lukkede.
Du kan finde gode vandreruter rundt om i Danmark lige her.
Gå en tur i den smukke natur
”Tab for alt ikke lysten til at gå: Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til. Og går fra enhver sygdom; jeg har gået mig mine bedste tanker til. Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den … Når man således bliver ved med at gå, så går det nok”. Sådan skrev Søren Kierkegaard engang. Og sådan er det også i dag.
Der er nemlig mange gode grunde til at gå ture. Ligesom Søren Kierkegaard skrev, er det godt for dit helbred og velbefindende at gå. Det er godt for din kreativitet, og det er godt, hvis du har for mange tunge tanker, du gerne vil af med. For når du går, kobler du af og finder ro. En gåtur sætter gang i kroppen og giver energi – den gavner både fysisk og psykisk. Og så kan en gåtur klemmes ind i selv den travleste hverdag. Det behøver ikke at være en lang gåtur et helt særligt sted. Selv en kort gåtur i dit lokalområde kan have stor effekt. Det kræver intet andet udstyr end et par ordentlige sko, og det koster ingenting. Der er altså mange gode grunde til at gå ture – og ikke rigtig nogen grunde til at lade være. Her får du idéer og inspiration til gåture.
Hverdagsgåturen
Vil du gerne i gang med at gå mere i hverdagen, kan du begynde i det små. Hvis afstanden til supermarkedet, din arbejdsplads, dit barns institution, dit studie eller din ven tillader det, kan du indimellem gå i stedet for at cykle, køre bil eller tage offentlig transport. Selvom det i mange tilfælde vil tage længere tid, er tiden godt givet ud. De skridt, du får gået, og den friske luft, du indånder, vil give dig ny energi til resten af dagen.
Se om du kan begynde at gå flere små, korte ture i løbet af arbejds- eller skoledagen. I stedet for at sidde og stirre ind i computerskærmen og blive frustreret, når du sidder fast i en arbejdsopgave, så læg den fra dig for en stund, og gå en tur. Så er der god chance for, at du har mod på opgaven igen, når du kommer tilbage med fornyet energi. Sidder du på kontor, kan du tage en kollega og en kop kaffe i hånden. Eller du kan finde en god podcast, lydbog eller playliste frem og sætte i ørerne på turen. En anden mulighed er at gøre det til en god vane med en rask gåtur hver morgen, eller hver dag efter aftensmaden.
Du kan også bruge gåturen som alternativ til café-aftaler. Mød fx en god ven på halvvejen mellem jer til en snakke-gåtur, eller lav en fast aftale med en i dit nabolag om, at I mødes til en gåtur en gang om ugen. På den måde får du ikke bare frisk luft og motion, men også et socialt boost.
Strandturen
I Danmark har vi masser af kyster og flotte strande. Faktisk er Danmarks kystlinje hele 8.750 kilometer lang. Det betyder, at du ikke skal rejse ret langt for at komme ud til en af landets smukke kyststrækninger. Og selvom mange nok forbinder strand med sol og sommer, er der intet til hinder for at besøge stranden på andre tidspunkter på året. Stranden er nemlig en dejlig destination for en god gåtur året rundt. Her er man garanteret masser af frisk luft, mens man får masser af kilometer i benene.
Mangler du inspiration til, hvilken strand eller kyst du vil besøge, har Danmarks Naturfredningsforening samlet 15 smukke og vilde kyster i artiklen her.
Gåtur med turistruten
Når man er på storbyferie, kan man let vandre rundt i timevis uden at tænke over, hvor mange kilometer man rent faktisk lægger bag sig. Så hvis du vil have nogle skridt på kontoen, kan du tage på sightseeing i din egen by. Forestil dig, at du er turist og skal se byen for første gang. Hvor går du hen? Hvad skal du se?
Planlæg en turisttur med din familie, og læs op på lidt fakta om de forskellige seværdigheder, I skal forbi på vejen, så du kan oplyse og måske endda imponere din familie med sjove informationer. Og pak så en god taske med lidt mad og drikke – eller gør research på nye spisesteder til en del af planlægningen – og drag afsted. Når I kommer hjem igen, vil I ikke bare være beriget med motion og frisk luft – men også med skønne indtryk, oplevelser og ny viden om jeres egen by. Du kan også overveje at gøre det til en stafet i familien, hvor I skiftes til at planlægge turen – på den måde får I helt sikkert set mange forskellige ting.
Gåtur med affaldsindsamling
Gåture gør godt for dig selv – men hvis du også vil gøre lidt godt for andre, kan du kombinere din gåtur med at samle affald. Tag en pose, nogle handsker og måske en gribetang med dig, og saml det affald, du finder på din vej.
Allier dig evt. med nogle venner eller noget familie, og gør det til en konkurrence. Hvem samler mest affald? Hvem finder det mærkeligste affald? På den måde bliver det ikke bare en god gerning, men også et sjovt projekt for jer alle sammen.
Og husk, at Danmarks Naturfredningsforening årligt arrangerer en stor, landsdækkende affaldsindsamling, hvor du også kan være med. Læs mere om det her.
Gåtur til byens parker, kirkegårde og søer
Hvis du bor i byen, er det måske ikke altid lige nemt at komme afsted til skov eller strand. Til gengæld er der i langt de fleste byer gode muligheder for fine gåture i parker, på kirkegårde og omkring søer. Samtidig er der gode muligheder for lækker kaffe og noget at spise på vejen, så du ikke løber tør for energi på din gåtur.
Går du en tur i en park, kan du som regel opleve smukt gartnerarbejde og hyggelige kroge. Rundt om søerne kan du sætte dig på en bænk og betragte fuglene – og måske også de andre mennesker, der har fået samme gode idé som dig. Og på kirkegården kan du gå rundt og se på fine buketter og lys ved gravene, og du kan læse indgraveringerne på de mange gravsten. Det er ofte en fin og rørende oplevelse, som kan minde dig om at sætte pris på alt det og dem, du har i dit liv.
Gåtur i den smukke natur
Sanketuren
Er du glad for at lave mad og eksperimentere med nye, spændende ingredienser, og er du samtidig vild med naturen, kan du kombinere din gåtur med indsamling af naturens spiselige sager.
Du kan finde spiselige ting i naturen hele året rundt. De forskellige måneder, sæsoner og områder byder på forskellige spiselige planter. I januar kan du fx finde vandkarse, skovsyre og østershatte, mens du i august kan finde brombær, valnødder og vild timian. For at få et godt overblik over og mere viden om naturens forrådskammer, kan du downloade appen Vild Mad. På appen kan du i øvrigt finde masser af opskrifter med de indsamlede ingredienser.
Så tag en kurv eller et net under armen, og tag afsted for at sanke krydderurter, svampe og bær. Har du børn med, kan du samtidig lære dem om vigtigheden af at udvise respekt for naturen og hinanden. Fortæl dem, at I skal være fornuftige og omsorgsfulde, når I sanker, så I fx ikke knækker grene eller hiver planter op ved roden. Det er også en god idé at sprede sin sankning, så I ikke rydder et helt område for ramsløg eller tømmer en hel busk for bær. Naturen er vores allesammens, så der skal være nok til den næste, der kommer forbi.
Husk, at nogle planter er giftige
Vær opmærksom på, at det er ikke alt i naturen, du kan spise – visse planter, bær og svampe kan være giftige. Derfor er det vigtigt, at du læser godt op på, hvad fra naturen du kan trygt kan spise, før du spiser noget. Lån en bog om emnet på biblioteket, eller benyt dig af den førnævnte app Vild Mad, så du er sikker i din sag.
Børn bør af denne årsag altid sanke med en voksen.
Skattejagten
Var du vild med skattejagt som barn? Så vil du helt sikkert synes godt om geocaching. Geocaching er verdens største moderne skattejagt, hvor du ved hjælp af en GPS kan finde skjulte skatte rundt om i verden. Og når du render rundt og leder efter skatte, får du hurtigt gået mange gode skridt.
Geocaching går ud på, at en person gemmer en cache (skat) et vilkårligt sted, og efterfølgende offentliggør koordinater og beskrivelse af skattens gemmested på geocaching.com. Skatten bliver gemt i en beholder, som kan klare vind og vejr, og typisk består skatten af en blyant, en logbog og måske en lille, sjov gave.
Som skattejæger kan du finde en skat ved at bruge Geocachings officielle app til smartphones. Når du finder en skat, er tanken, at du skriver i logbogen, tager gaven og efterlader noget nyt til den næste.
Havevandringen
Hvis du bor tæt på et villakvarter eller nogle kolonihavehuse, kan du lægge vejen der forbi og betragte folks forskellige haver. Uanset hvilken årstid, det er, vil der sandsynligvis være noget fint at se. Måske du kan tage dit barn med på turen og tale med det om de blomster og træer, I ser på jeres vej. Og hvis I begynder at gå den samme tur en gang imellem over en længere periode, kan I se og snakke om, hvordan de forskellige planter ændrer sig i takt med sæsonerne.
Skovturen
Der er ikke meget, der er så fredfyldt som en gåtur i skoven. De høje træer og den bløde skovbund skaber en helt særlig akustik, som skaber en helt særlig ro. Og samtidig indbyder skoven til sjov, leg og spændende eventyr med sit rige plante- og dyreliv. I skoven er der plads til alle og højt til loftet.
Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er hele 14 % af vores lille land dækket af skov, så der er med andre ord rig mulighed for at finde en skov at besøge. Danmarks Naturfredningsforening har lavet en guide over 13 skønne skove i Danmark, som du kan finde her.
Så… derfor skal du gå en tur. Find ny energi og få klaret tankerne på en gåtur.
Kilde, inspiration: Ecolabel
LÆS OGSÅ: Har du ferie og skal den holdes hjemme så finder du lidt ferieinspiration her.