Planlæg din køkkenhave allerede nu og kom godt fra start når det bliver forår.
En køkkenhave kan være mange ting og det er nemt at komme i gang med at dyrke dine egne afgrøder. Hvis du ikke synes du har plads til en traditionel køkkenhave kan du altid starte med krukker med krydderurter. Krydderurter er gode at have lige ved hånden og skønne at bruge i madlavningen.
Planlæg din køkkenhave
En køkkenhave er for alle uanset om du har en stor eller lille have. Måske du foretrækker at have et lille højbed eller flere forskellige krukker. Andre ønsker sig en stor køkkenhave med alt, hvad dertil hører. Lige meget hvad du vælger, så starter det hele med planlægning.
Her kan du få idéer til planlægningen af din køkkenhave, så du nemt og hurtigt kan gå i gang og få succes fra starten.
Hvad vil du gerne dyrke?
Når du gør dig tanker om en køkkenhave og starter at planlægge, kan du spørge dig selv hvad du ønsker at dyrke.
Valget af afgrøder har nemlig betydning for, hvor stor din køkkenhave skal være. Eksempelvis kræver kål, græskar og kartofler mere plads end gulerødder og ærter. Find ud af hvad, du gerne vil dyrke og få det til at passe med størrelsen på din have.
Er det første gang, du skal dyrke en køkkenhave, er det som regel en god i det at starte småt. Start eventuelt med 2-3 bede og så kan du udvide derfra.
Hvor skal køkkenhaven placeres?
En køkkenhave er bedst placeret et sted med fuld sol. Hvis der ikke er mulighed for det, skal der gerne være vandrende sol i løbet af dagen. Det er bedst med minimum 6 timers direkte sollys.
Kan du ikke finde et sted med meget sollys, så kan du i stedet tilpasse de planter, du dyrker. I en køkkenhave med relativ skygge, kan du forsøge dig med blandt andet brocoli, radisser, spinat eller blomkål.
Synes du bedst om almindelige bede eller skal de være hævet over jorden?
I din planlægning bør du overveje, om du foretrække højbede eller almindelige bede. Det ene er ikke bedre end det andet og hver især har sine egne fordele.
Fordele ved højbede:
- Det er let at vedligeholde
- Du får hævet planterne op i en højde, der er let at overskue.
Har du dårlig jord, eller vil du gerne undgå at skulle kulegrave din have, så er højbede den bedste løsning, da de blot skal placeres ovenpå den eksisterende jord.
Fordele ved almindelige bede:
- Du kan udnytte arealet bedre.
- Det kan være lettere at styre vandingen i varme perioder, da jorden ikke tørrer så hurtigt ud
- Det er billigt, da der ikke skal købes ekstra jord eller højbede
Udnyt pladsen i din køkkenhave
Har du kun en lille have, eller vil du gerne optimere udbyttet i din køkkenhave yderligere? Så tænk på at en have har flere lag.
Du kan udnytte den vertikale plads ved at lade pladskrævende planter som squash, græskar, bønner vokse på espalier eller hasselgrene, så de kun fylder i højden.
Du kan også med lidt planlægning sagtens dyrke flere grøntsager på samme areal samtidig. Du kan eksempelvis så gulerødder mellem jordbærrækkerne i det tidlige forår eller dyrke spinat i bunden af kål.
Tænk over, hvor du planter dine afgrøder
Nogle planter trives bedst, hvis de ikke plantes det samme sted hvert år. Derfor bør der foretages et sædskifte. Et sædskifte er en form for afgrøderotation, der forebygger opvækst af sygdomme og skadevoldere og sikrer, at visse næringsstoffer ikke bliver drænet i jorden.
Der er forskel på, hvor mange rotationer, der køres og hvor længe der skal gå, før du planter samme grøntsag, samme sted igen. Har der været plantet ærter, bør du vente 3 år med at plante ærter samme sted igen. Har du plantet kål, bør du vente 5-6 år med at plante kål samme sted. Vil du gerne dyrke kål, er det derfor en god idé at have 5-7 bede, som du kan roterer imellem.
Jord i køkkenhaven skal vedligeholdes
Det er vigtigt at holde din jord sund, da jorden i en køkkenhave bestemmer mængden af afgrøder, som du kan høste.
Jorden til de fleste planter bør være luftig og ikke kompakt. Kål er dog en undtagelse, da den foretrækker en relativ kompakt jord.
Sådan kan du vedligeholde jorden
- Vend kompost i jorden i det tidlige forår. Det tilfører næring og giver en god struktur. Her kan jordforbedring anbefales.
- Top alle bede med jordforbedring i efteråret. På den måde er jorden dækken hen over vinteren.
- Top løbende med jordforbedring rundt mellem planterne. Det holder på fugten og holder ukrudtet væk.
LÆS OGSÅ: Fra sodavand til arbejdshandske – så hvordan du kan tænke grønt ind i arbejdshandsker.