Når du anlægger en køkkenhave og gerne vil have mest muligt ud af dine afgrøder, vil du gerne undgå ukrudt. Du kan relativt nemt holde køkkenhaven ukrudsfri hele sommeren med en indsats i foråret.
Forbered jorden i køkkenhaven til såning med et grundigt forarbejde, så du tager ukrudtet i opløbet.
Sådan kan du forberede køkkenhaven og undgå ukrudt
- Beslut hvor du vil anlægge din køkkenhave. Grav jorden godt igennem og rens jorden for rødder. Du kan bruge en greb og sørge for at alle rodstumper er fjernet. Det er vigtigt at alle rødder er fjernet for at undgå at det bliver til en ny plante.
- Jorden renses for alt ukrudt – og deres rødder. Rødder kan graves fri med en skovl eller en hakke.
- Herefter kultiveres jorden. Med en kultivator kan du løsne de øverste 10-15 cm af jorden den bliver let og luftig.
- Jorden hviler herefter et par uger. Små ukrudtsplanter fra frø der har ligget i dvale i jorden vil komme frem. De små ukrudtsplanter fjernes let ved at kultivere jorden igen.
- Nu er forarbejdet gjort men du kan med fordel kultivere i løbet af sommeren. På den måde kan du fjerne ukrudtet mens det stadig er småt og ikke har nået at brede sig.
Tips til dig der skal anlægge køkkenhave
- Køkkenhaven bør placeres solrigt. Find det mest solrige sted i haven og beslut dig hvor stor køkkenhaven skal være. Det er bedre at få succes med en mindre køkkenhave i starten, for så senere at udvide til større.
- Når du skal plante i din køkkenhave skal jorden ikke være under +7 grader. Du kan tjekke jordtemperaturen med et jordtermometer. Vent med at så, hvis jorden endnu ikke er over +7 grader.
- Med en plastikfolie kan du fremskynde jordtemperaturen til +7 grader. Vil du gerne begynde tidligt kan du med en plastikdækning hæve jordtemperaturen med op til 5 grader i løbet af et par uger.
- Vil du have friske grøntsager i længere tid og forlænge sæsonen, kan du så radiser, salater og lægge kartofler flere gange i løbet af bare en sæson.
- Når nye planter vokser for tæt sammen vil de kæmpe om sol og næring. Det vil give mindre planter og derfor bør du tynde ud i planterne, når frøene er spiret, for at få større udbytte.
- Brug din kompost i køkkenhaven og gør det gerne tidligt i foråret.