Denne vinter har der været rekordmange, der har oplevet problemer med fugt i boligen. Fugtproblemer giver et dårligere indeklima, og det kan i den grad påvirke dig og dit helbred.
Vinteren 2023/24 blev den næstvådeste der er målt i Danmark, siden DMI begyndte at måle i 1874. Det meget vand fra oven har skabt problemer for mange mennesker, da fugten stortrives i det våde vejr.
– Fugt kan skabe et dårligt indeklima og gøre alvorlig skade på for eksempel gulve, vægge og tagkonstruktioner. Samtidig er det ofte også med til at forårsage skimmelvækst, som mange mennesker er allergiske overfor, og som derfor kan gøre et hus ubeboeligt, siger Christian Norborg, Byggesagkyndig.nu som anbefaler følgende råd til et sundere og mindre fugtigt indeklima.
Lav gennemtræk
Hvis der sidder kondens på ruderne hver morgen, og det bliver siddende hele dagen, er der højst sandsynligt en dårlig udluftning i boligen, hvilket skaber en høj luftfugtighed. Skimmel vokser kun ved en luftfugtighed over 70 procent, så luft ud med gennemtræk tre gange om dagen i mindst fem minutter, for at holde den nede.
Undgå fugt og tør tøjet udenfor
Når vi tager bad, laver mad eller tørrer tøj, dannes der en masse kondens, som vi heldigvis nemt kan begrænse. Hæng vasketøjet til tørre udendørs, husk at tænde for emhætten ved madlavning, og åbn vinduet på badeværelset, når du tager bad.
18 grader som minimum
Mange kan godt lide at have det væsentligt køligere i soveværelset end i resten af huset. I forhold til fugt er det ikke en god idé, da store udsving i temperaturen øger risikoen for fugtproblemer. Forsøg derfor at holde nogenlunde samme temperatur i alle husets rum og gerne mindst 18 grader.
Kan du se eller lugte fugt
Du kan selv tjekke for synlig skimmelsvamp, som oftest opstår bag møbler, hvor luften cirkulerer dårligt, og langs ydervægge. Lugter det jordslået, kan det også være et tegn på skimmelsvamp, men det kan være svært at lugte, hvis man færdes i det dagligt. Hvis man er i tvivl, bør man få en professionel til at tjekke huset.