Sådan sikrer du bedst dit byggeprojekt

En byggesagkyndig kan hjælpe med nybyggeri.

Nybyggeri hitter: Sådan sikrer du bedst dit byggeprojekt mod fejl og mangler

Fejl og mangler ved nybyggeri kan sjældent undgås fuldstændigt. Som nybygger kan man dog fjerne mange bekymringer, ved at lade en byggesagkyndig kontrollere byggeriet fra start til færdigt hus.

Der bygges stadig lang mere

I disse år vælger mange danskere at kaste sig over nybyggeri, viser den seneste konjunkturanalyse fra Dansk Byggeri. Selvom boligbyggeriet toppede i 2018, bliver der bygget langt mere end for bare fem år siden. I 2020 forventer man at bygge hele 29.000 boliger, fremgår det af analysen.

Er man en af de mange nybyggere – eller overvejer man at blive det – så kan det være en god idé at alliere sig med en byggesagkyndig. Så bliver boligdrømmen ikke et mareridt med uforudsete udgifter til udbedringer af det, der skulle være et spritnyt, indflytningsklart hus med minimal vedligeholdelse.

Byggesagkyndig kontrollerer

En byggesagkyndig arbejder professionelt med byggetekniske regler og anbefalinger og kan bl.a. hjælpe med at kontrollere fejl og mangler undervejs i byggeprocessen. Det er nemlig de færreste, der helt præcist ved, hvad de skal kigge efter og spørge til gennem de forskellige faser af byggeriet.

Det er derfor altid en god idé at have en byggesagkyndig med helt fra begyndelsen. Han kan guide en i processen og afklare forskellige tvivlsspørgsmål undervejs – samt agere mellemled mellem bygherre og entreprenør. Som ejer af et nybygget hus vil det nemlig i sidste ende være dig, der hænger på den, hvis håndværkere ikke opfylder reglerne til byggeriet, og huset erklæres ulovligt, eller bliver født med mange skavanker, der kunne være undgået.

Novasel - Perskindol

Byggesjusk giver alvorlige skader

Hos forsikringsselskabet Gjensidige oplever man, at kunder henvender sig på grund af problemer med deres nyopførte hus. Ifølge Henrik Sagild, direktør for Skade hos Gjensidige, drejer det sig ofte om følgeskader. De opstår, hvis byggeriet ikke lever op til de gældende regler.

”De nyere huse skulle jo gerne være lavet ordentligt. Vi får dog ofte henvendelser fra kunder, der oplever at deres nybyggede hus har fejl og mangler. Det kan fx være, hvis de ikke lever op til krav og regler til nybyg. Husene kan simpelthen være konstrueret med diverse fejlkonstruktioner, som så giver følgeskader, og hvis ikke det bliver opdaget hurtigt, er der risiko for, at skaderne udvikler sig til det værre,” siger Henrik Sagild.

Siden 2008 har det været lovpligtigt for professionelle bygherrer at tegne en byggeskadeforsikring. Den dækker dig mod alvorlige byggeskader i 10 år, hvis man er så uheldig at ens bolig har byggeskader såsom et utæt tag eller manglede fundering. Anbefalingen fra Gjensidige vil dog stadigvæk være at få rådgivning fra en byggesagkyndig. Så kan skaderne tages i opløbet og måske endda forhindres.

Det kan en byggesagkyndig hjælpe dig med

  • Selvom du måske synes, at du selv ved en del om huse, materialer, konstruktioner, overflader mm., vil en erfaren byggesagkyndig kunne opdage betydeligt flere fejl end ikke-sagkyndige. Den byggesagkyndige har en ekspertise, der gør, at han nemt kan spotte fejlkonstruktioner. Også hvis der gås på kompromis med kvaliteten eller reglerne.
  • Det er vigtigt, at den byggesagkyndige er med fra starten af byggeprocessen, så eventuelle fejl og mangler spottes tidligt.
  • For at være beskikket skal personen bl.a. have en byggeteknisk grunduddannelse som bygningskonstruktør, bygningsingeniør eller lign. samt en uddannelse i reglerne for bygningsgennemgang. Dertil 5 års dokumenteret erhververfaring inden for de sidste 10 år.

LÆS OGSÅ: Spar penge ved energirenovering

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe