Nem opskrift på traditionel andesteg til højtiderne

perfekt andesteg. And er forbundet med traditioner.

Vil du lave den perfekte andesteg, så finder du en nem opskrift på and her. At vi kalder opskriften nem – er fordi den er nem – men en perfekt andesteg tager den tid, en andesteg skal tage. Og du skal beregne omkring 3 timer. Til gengæld passer den sig selv det meste af tiden.

Sådan laver du en perfekt andesteg

Andesteg er for mange forbundet med traditioner som juleaften og Mortens aften. En perfekt ovnstegt and smager nu også fantastisk til andre lejligheder end højtiderne.

For nogle er andestegen forbeholdt højtiderne, også fordi det kan være en fedtet opgave at rengøre køkken og ovn efter den skønne middag. Det behøver nu ikke være så slemt – se gode og nemme rengøringstips af ovnen her.

Den perfekte andesteg er med dejligt mørt kød og sprødt skind. Det er derfor ikke en middagsret der lige hurtigt tilberedes efter en lange dag på arbejdet. Beregn ca. 2 ½ – 3 timer i ovnen før din and er perfekt. Til gengæld kan du forberede og stege anden dagen før, hvis det passer bedre i din tidsplan, eller du har brug for pladsen i ovnen til andet. Se hvordan nederst i opskriften.

TIP – når du forbereder middag med andesteg

Har du købt en frossen and, kan det tage 2-3 døgn at tø den op i køleskabet.

Har du købt fersk and, er det bare at gå i gang.

Opskrift på andesteg (4 personer)

perfekt andesteg. And er forbundet med traditioner.

1 Landand (ca. 3600 g)
2 tsk. groft salt
Friskkværnet peber
3 æbler
200 g svesker uden sten
3/4 l vand

Novasel - Perskindol

Stegetid: 2 ½ – 3 timer ved 175 grader traditionel ovn

Grill ca. 5 min.

Sådan gør du anden klar

Er der fjerrester fjernes de. Herefter skal anden renses, skylles og duppes tør med køkkenrulle eller viskestykke. Vingespidser og gump klippes af. Gnid anden med salt og peber udvendigt og indvendigt.

Nu kan du fylde anden med svesker og æbler, der er skåret i tern eller både. Sy anden sammen med bomuldssnor. Du kan evt. snøre vinger og lår sammen til andens krop.

Anden lægges på ovnens rist med brystet opad. I en bradepande lægges indmaden (uden leveren), hals og vingespidser med halvdelen af vandet. Risten lægges ovenpå bradepanden og anden steges midt i ovnen. Resten af vandet tilsættes løbende.

Efter ca. 2 ½ time tages anden ud. Du kan mærke om lårene sidder løst og tjekke, om kødsaften er klar. Hvis ikke lader du anden stege lidt mere. Herefter lader du din andesteg hvile tildækket i ca. ½ time. (andeskyen gemmes)

Når du skal servere

Del nu anden i overlår, underlår og vinger. Hvert bryststykke deles i 3-4 stykker. Kødet lægger du tilbage i et ovnfast fad og sætter i ovnen på grill i 5 min.

Æbler og svesker anrettes i en skål.

TIP – langtidsstegning

Du kan også vælge at lade anden langtidsstege. Du klargør anden som beskrevet her i opskriften og lader den brune 15 min. i ovnen ved 225°. Herefter sænkes temperaturen til 150° og anden steges i ca. 4 timer.

Vil du forberede andestegen dagen før?

Du kan vælge at stege anden om formiddagen eller dagen i forvejen. Andestegen skæres ud og lægges i et ovnfast fad. Stil det tildækket i køleskabet. Du kan evt. pensle anden med smeltet andefedt og lune anden i ovnen indtil den er gennemvarm. (ca. 20 min. på 200°, evt. grill så skindet bliver sprødt). Du kan nemt skumme fedtet af, når andesky og fedt er afkølet.

Velbekomme!

Du kan finde opskrifter og tips til f.eks. at undgå madspild HER.

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe