Bygningspuljen åbner igen den 7. april kl. 10 for ansøgninger om tilskud til boligforbedringer, der sparer energi. Sidst fik 5.000 ud af 19.000 ansøgere tilskud. Flere ting er justeret før den nye ansøgningsrunde for at gøre det nemmere at søge tilskud og sikre tilskud til flere og afslag til færre.
Man kan søge tilskud fra Bygningspuljen til boligforbedringer, der sparer energi – f.eks. konvertering til varmepumpe, efterisolering eller nye vinduer.
Onsdag den 7. april kl. 10.00 åbner Energistyrelsen igen for ansøgninger om tilskud fra Bygningspuljen.
Hvordan gik den første runde af Bygningspuljen?
Bygningspuljen åbnede første gang for tilskud 15. oktober 2020 med en pulje på 245 mio. kr. I løbet af de første 4 dage kom der ansøgninger for alle pengene i puljen. I alt fik 5.420 tilsagn om støtte ud af 19.336 ansøgninger.
Hvad er nyt i år?
Der er flere penge i Bygningspuljen i 2021: mindst 675 mio. kr.
Desuden har partierne bag Bygningspuljen (regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet) besluttet en række ændringer forud for anden runde:
- Flere tilskudsrunder om året
Der kommer til at være flere årlige ansøgningsrunder. Det betyder, at man ikke skal vente et helt år med at søge igen, hvis man får afslag. Det vil også fordele puljens effekt på markedet, så det ikke går i stå uden for ”tilskudssæsonen”. Der forventes 3 ansøgningsrunder i 2021. Der er 250 mio. kr. i første runde.
- Justerede tilskudssatser
Tilskudssatserne sættes lidt ned, så flere kan få tilskud. Der er stadig tale om et betydeligt tilskud. Beregneren på SparEnergi.dk/tilskud er opdateret med de nye tilskudssatser, så man kan få et overslag på, hvad man kan få i tilskud i sin egen bolig med de aktuelle satser.
Eksempler på nye tilskudssatser i 140 m2 hus
Tiltag | Tilskud 2020 | Tilskud 2021 |
Konvertering til luft til vand-varmepumpe med energimærke A++ | 24.000 | 21.000 |
Isolering af uudnyttet tagrum med u-værdi før på >= 0,20 | 16.800 | 12.600 |
Udskiftning af 25 m2 vinduesareal til energiklasse 1 | 37.000 | 22.500 |
- Nemmere ansøgning
Energistyrelsen har forbedret ansøgningsportalen og vejledningsmaterialer for at sikre en bedre ansøgningsproces. Der er bl.a. oprettet en kø-funktion på ansøgningsportalen, så systemet ikke går ned, når flere tusind boligejere forventes at ville søge tilskud på samme tid. - Færre vil
søge forgæves
Puljen lukkes, så snart der er konstateret ansøgninger om flere penge, end der er i puljen. Det betyder, at ingen får afslag, fordi puljen er tom.
Hvem kan søge?
Man kan søge tilskud som privatperson, andelsboligforening, ejerforening i etageejendom, virksomhed, forening og selvejende institution.
For at ansøge om tilskud skal boligen være registreret som helårsbeboelse i BBR.
Man skal ansøge om tilskud, inden man går i gang med sit projekt. Man må ikke have indgået aftale med håndværker eller indkøbt materialer.
Baggrund
- Bygningspuljen stammer fra Energiaftalen 2018 og skal fremme energibesparelser i boliger som en del af det nationale mål om 70 % CO2-reduktion i 2030 ift. 1990
- Fra 2020-2026 er der afsat ca. 2,5 mia. kr. til puljen. Pengene stammer fra energiaftalen 2018, Klimaaftalen for energi og industri mv. 2020 og Finansloven 2021
- Mindst 60 % af puljen er målrettet projekter, som indebærer konvertering fra olie-, gas- og biokedler samt elvarme til varmepumper eller konverteringer til varmepumper sammen med energieffektiviseringstiltag
Læs mere om tilskud på SparEnergi.dk/tilskud
LÆS OGSÅ: Nye vinduer? Se her hvilke du bør vælge.